Cykeltyveri

- Sådan kan du undgå cykeltyveri

Dét skal du huske med en ny cykel

Uanset om du køber en ny eller en brugt cykel, så er der nogle ting, som du skal huske. Er det en ny cykel, bør du altid gemme kvitteringen. Husk også at udfylde låsebeviset, som du får med, når du køber en ny cykel. Har du købt en brugt cykel, er det en god ide at få et bevis på, at du har købt cyklen.

Derudover kan det være en god ide at tegne en cykelforsikring. På den måde er du forberedt, hvis uheldet er ude, og du får stjålet din cykel. I tilfælde af cykeltyveri skal du have en godkendt lås og kunne fremvise et låsebevis.  

Læs mere om vores cykelforsikring her.

Statistik om cykeltyveri

Antallet af cykeltyveri stiger igen efter flere år med fald ifølge Danmarks Statistik. Fra 2010 til 2020 var kurven for cykeltyveri faldende år for år, men det har ændret sig nu. I 2021-2022 har der været en markant stigning i cykeltyveri over hele landet.

Cykeltyveri er i gennemsnit steget med 23% over hele Danmark, og det svarer til, at 130 danskere mister deres cykel hver dag. Den største stigning ses i hovedstadsregionen, hvor antallet af cykler, der meldes stjålet, er steget med hele 27%.  

Der både sket en stigning i antallet af cykler, der meldes stjålet og gennemsnitserstatningen, som er steget fra 3.969 kr. til 6.195 kr.    

Kilde: F&P - egne beregninger på baggrund af tal fra DST.

10 gode råd til at undgå cykeltyveri

Det er naturligvis svært at helgardere sig mod cykeltyveri. Selvom du ikke kan sikre dig 100% mod cykeltyveri, er der en række ting, du kan gøre for at forebygge det. Vi har samlet 10 gode råd her.

  1. Lås cyklen med en bøjle- eller U-lås, der kan låse cyklen fast til noget.
  2. Anvend en godkendt lås - de er ofte mere sikre og i tilfælde af uheld, dækker forsikringen.
  3. Sæt eventuelt to låse på din cykel for at forlænge tiden, som tyven skal bruge på at stjæle den.
  4. Parkér ikke din cykel på strækninger, hvor mange mennesker færdes ved nattetid.
  5. Parkerer du alligevel et sted med mange mennesker, bør du sikre din cykel ekstra godt.
  6. Parkér din cykel i en port eller en gård, hvis det er muligt.
  7. Tag en meget dyr cykel med ind i dit hjem eller stil den i din kælder, hvis du har en.
  8. Efterlad ikke en cykelhjelm på cyklen, da det kan friste tyven.
  9. Efterlad heller ikke en cykellygter på cyklen af samme grund.
  10. Husk altid at låse din cykel - også selvom du bare er væk i 5 minutter.


Tjek om en cykel er stjålet

Inden du køber en brugt cykel, bør du tjekke, om den er meldt stjålet. Man kan desværre komme ud for, at nogen prøve at sælge en stjålet cykel videre. Det kan også være, at vedkommende ikke selv er klar over, at cyklen er stjålet. Under alle omstændigheder er det en god ide at få det tjekket.

Du kan tjekke, om en cykel er stjålet i stelnummerregistret. Alle har adgang til stelnummerregistret, og du kan finde det i Politiets app.