Hvad er smishing og hvordan undgår du det?

Har du prøvet at modtage en SMS, hvor du bliver bedt om at sende dine personlige oplysninger, trykke på et link eller indbetale et beløb? Så er du muligvis blevet udsat for det, der kaldes smishing. Hos Codan giver vi dig en række gode råd til, hvordan du kan undgå smishing i fremtiden.

Hvad er smishing?

Smishing er sammensat af phishing og SMS. Smishing er altså falske SMS’er, der har til formål at snyde dig eller stjæle dine personlige oplysninger. Afsenderen af SMS’en udgiver sig ofte for at være en troværdig virksomhed såsom din bank. Den falske SMS vil ofte indeholde et link, som du bliver bedt om at klikke på, hvilket du ikke må gøre.  

Der kan sommetider være falske SMS’er i omløbet, og du kan derfor opleve, at flere af dine bekendte modtager samme SMS som dig. Pas på, at dette ikke narrer dig, for det gør ikke SMS’en mere troværdig - tværtimod.    

Sådan undgår du smishing

Hackere bliver bedre og bedre til at skrive SMS’er, der ser troværdige ud. Det er derfor en god ide at være opmærksom på, hvad du selv kan gøre for at undgå smishing.

Vi har samlet 5 gode råd til at undgå smishing:  

  1. Besvar ikke SMS’er, hvor du bliver bedt om at udlevere dine personlige oplysninger.
  2. Tryk aldrig på et link i en SMS, som du mistænker for at være falsk.
  3. Vær på vagt overfor SMS’er, som du bliver bedt om at besvare for at stoppe et medlemskab/abonnement. 
  4. Undersøg altid hvem afsenderen på SMS’en er, hvis du er i tvivl.
  5. Kontakt virksomheden direkte, hvis du har fået en SMS, der ikke virker legitim.


Det kan være svært helt at undgå falske SMS’er. Der er dog nogle ting, som du selv kan gøre for at begrænse mængden af falske SMS’er. Du kan fx lade være med at give dit mobilnummer i forbindelse med konkurrencer på sociale medier.

Eksempel på smishing

Smishing kan se ud på mange forskellige måder. Det kan sommetider være svært at gennemskue smishing, da de falske SMS’er kan være velskrevne og virke troværdige. Ofte er falske SMS’er dog fyldt stavefejl og formuleret på en spøjs måde.

Billedet er et eksempel på smishing og viser, hvordan det kan se ud. Dette kan muligvis hjælpe dig til at blive bedre til at spotte de falske SMS’er. Eksemplet viser, hvordan afsenderen prøver at snyde modtageren til at opsige et abonnement, der ikke eksisterer.

Pas på vishing aka falske opkald

Hackere har mange forskellige måder at snyde folk på. Vishing er ligesom smishing et våben hos de IT-kriminelle. Vishing er opkald fra hackere, der beder dig om personlige oplysninger. En hacker kan eksempelvis påstå, at du har vundet en konkurrence eller har problemer med computeren, som skal løses. Modtager du sådan et opkald, skal du straks lægge på. Hackerne ringer ofte fra udenlandske telefonnumre, og derfor kan du sommetider spotte de falske opkald. Vær derfor opmærksom, hvis du modtager et opkald fra et udenlandsk nummer.

Tjek vores andre gode råd til sikkerhed på nettet

Vi har samlet en række guides, der kan hjælpe dig til et mere sikkert liv online.

Se dem her