Sådan vælger du et stærkt password

Dit password er ofte det eneste, der står imellem hackerne og dit digitale liv. Bliver det brudt, kan it-kriminelle få adgang til dine personlige data, pengesager, arbejdsdokumenter, familiebilleder og meget mere.

Derfor er det utroligt vigtigt at vælge stærke passwords, så du gør det svært for hackerne at få fat i dine oplysninger.

8 gode råd

Her giver vores eksperter dig deres bedste råd til, hvordan du styrker sikkerheden for dine passwords.

1. Lav komplicerede passwords

Lav passwords, som er mindst 12 tegn lange og indeholder både tal, specialtegn og store og små bogstaver. Hold dig fra oplagte ord fra ordbogen, familiens navne og lignende.

2. Brug forskellige passwords

Brug aldrig det samme password til forskellige konti og websites.

3. Brug en password-manager til at huske dine passwords

De fleste har mange forskellige konti, og det kan være svært at huske de mange passwords. Her kan du vælge at bruge en password-manager, der er et program, som hjælper dig med at holde styr på dine passwords.
Du kan fx hente en gratis password-manager her.

4. Brug godkendelse med to faktor til at logge ind

Vælg at bruge to faktorer, når du skal logge ind. Det kan fx foregå ved, at et website sender dig en unik kode på sms, hver gang du logger ind, og som du skal bruge sammen med dit almindelige password. Dermed kommer hackeren ingen vegne ved kun at kende dit password.

5. Få hjælp af en password-generator

Har du svært ved at finde på et sikkert password, kan du benytte en online password-generator, som laver et sikkert password til dig.
Brug fx denne password-generator.

6. Brug en sangtitel

Mange bruger navne på familiemedlemmer og lignende, som er nemme at huske. Desværre er denne type passwords også nemme at gætte for hackere. Et nemt trick er i stedet at bruge en sangtitel.

7. Skift dine passwords jævnligt

Det er en god ide at opdatere sine passwords af og til. Måske kender du det fra din arbejdsplads, hvor mange bliver bedt om at lave et nyt password med faste intervaller. Sæt fx en påmindelse i kalenderen hver 3. måned, så du husker at få det gjort.

8. Del ikke dine passwords med andre

Hold dine passwords for dig selv, og del dem ikke med andre – heller ikke med din ægtefælle eller dine børn.

Tjek vores andre gode råd til sikkerhed på nettet

Vi har samlet en række guides, der kan hjælpe dig til et mere sikkert liv online.

Se dem her