Sommerhuset

Gode råd til at lukke sommerhuset ned for vinteren

Over 40 % af alle indbrud i ferie- og fritidshuse bliver begået i november, december, januar og februar.
Her er nogle gode råd, så du kan undgå at tælle med i statistikken:

  • Tøm sommerhuset for værdier og rørene for vand
  • Rens tagrenderne og lås haveredskaber og havemøbler inde
  • Tag de ting med hjem, som kan friste indbrudstyve (fx. fladskærme, spilkonsoller, bærbare computere og dvd-afspillere. Men også smykker, ægte kunst og spiritus) - også fra garage og udhus
  • Vis tyvene, at der ikke er noget at komme efter, ved at lade skuffer og skabe stå åbne og undgå at trække gardinerne for
  • Fjern den ekstra nøgle, som mange sommerhusejere ellers har for vane at gemme under en potteplante eller på sømmet i garagen!

Om vand, el og varme

Når vinteren er på vej, skal du først og fremmest beslutte, om der skal lukkes for vandet eller ej. Hvis du benytter huset hele året, og derfor ikke ønsker at tømme rør og installationer for vand, skal huset holdes frostfrit hele vinteren. Hvis der kommer perioder med hård frost, skal du huske at sikre dig, at der er tilstrækkelig varme i huset.
Selv om du vælger at opvarme huset vinteren igennem, bør du alligevel lukke for vandet ved hovedhanen i de perioder, sommerhuset ikke er beboet. Det begrænser skaden, hvis uheldet alligevel er ude. Den sikreste måde at undgå frostsprængte vandrør er naturligvis ved at lukke for vandet og tømme alle rør og installationer.

Det er vigtigt at sørge for, at den elektriske vandvarmer bliver tømt. Toilet, cisterner og gulvafløb skal ligeledes tømmes så meget som muligt for vand, hvorefter man kan hælde frostvæske i for at sikre det tilbageværende vand mod at fryse. Hvis man har termostatstyrede blandingsbatterier, skal de afmonteres, fordi de altid indeholder lidt vand, samtidig med at de ikke kan frostsikres. Hvis man har vaske- eller opvaskemaskine, skal den også tømmes for vand og frostsikres med frostvæske.

Udendørs

  • Rens tagrenderne grundigt, så regnvandet/smeltevand kan løbe frit
  • Tjek om der er revner eller huller i taget
  • Rådne træer bør fældes og næsten knækkede grene bør saves af
  • Tjek i samme forbindelse om udendørs lamper og tv-antenner sidder ordentlig fast.