Sikker bilferie

Når du kører på ferie med familien, kører du med det dyrebareste, du ejer.
Her får du fire gode råd til en sikker bilferie.

1. Pak bilen sikkert

Det er afgørende for din og familiens sikkerhed, at du pakker bilen med omtanke, inden I kører afsted. Sørg for at de tunge ting er placeret nederst, og at der ikke ligger løse ting rundt omkring i bilen. Hvis du laver en hård opbremsning eller kommer ud for en ulykke, vil de ting, der ligger løst, blive kastet rundt i bilen, og det kan gøre stor skade på dig og din familie. Sørg desuden for ikke at blokere bagruden med bagage eller på anden måde dække dit udsyn fra førersædet.

2. Koncentrer dig om trafikken

En tredjedel af alle trafikulykker skyldes uopmærksomhed. Er I mange i bilen, så få dine medpassagerer til at tage sig af de ting, der kan distrahere dig og tage din opmærksomhed fra trafikken. Fx at indstille GPS’en, svare på beskeder eller opkald på telefonen, skifte musik eller skrue låget af din vandflaske. Sørg desuden for at dine børn er underholdt, mens I kører, og har det de skal bruge inden for rækkevidde, så der ikke opstår konflikter, du skal håndtere undervejs.

3. det er ikke kun bilen, der skal tankes op

Skal I køre langt er det vigtigt, at den der kører bilen, er veludhvilet. Den samme person bør ikke køre mere end otte timer i stræk, da risikoen for ulykker fordobles efter de otte timer. Derudover bør du som chauffør drikke masser af vand og holde små pauser, hvor du får frisk luft og lidt at spise.

4. Få styr på kortene og de vigtigste numre

Reglerne er ændret i forhold til det røde og grønne kort. Og hvordan er det nu, at det blå sygesikringskort dækker? Vi har samlet informationerne, så du er sikker på at få de rigtige kort med. Bliv klogere på det røde og grønne kort, og hvem du skal kontakte, hvis uheldet er ude i udlandet og find ud af, hvordan det blå kort stiller dig.