Lyn- og tordenvejr

Det skal du vide om din husforsikring

Forebyg skader på dit hus og inventar fra lynnedslag

Lyn og torden er vejrfænomener, som vi i Danmark ser hvert år. Lyn kan virke voldsomme, når de raser over himlen, og de kan også være farlige, hvis de slår ned på jorden. Lynnedslag kan også medføre store skader på dit hus og inventar. Hos Codan giver vi dig gode råd til, hvordan du kan forebygge skader fra lynnedslag.

Se hvad du kan gøre før, under og efter et tordenvejr eller lynnedslag

Forebyg skader før lyn- og tordenvejr

 • Monter eventuelt en overspændingssikring. Tal med din aut. el-installatør
 • Monter et lynaflederanlæg på dit hus, som formindsker risikoen for lynnedslag i din bygning væsentligt. Tal med din aut. El-installatør
 • Få foretaget et el-tjek af en autoriseret el-installatør, der kan gennemgå dit hjems elinstallationer og sikre at både de og din eltavle virker ordentligt.

Når der er varslet lyn- og tordenvejr

 • Hvis du er er ude, så søg ind. Som udgangspunkt er huset et rigtig godt sted at være, hvis det lyner.
 • Kan du ikke søge ind, handler det om ikke at stritte op i landskabet eller stå under et træ.
 • Luk døre og vinduer i huset.
 • Følg vejrmeldingen på dmi.dk, i radioen eller på tv.

Under lyn- og tordenvejr

 • Du bør frakoble alt elektronik og elektriske apparater, der er ledningsforbundet (ledninger kan opfange lynets elektriske spændinger og føre den skadelige spænding ind i apparaterne)
 • Hav brandslukningsudstyr parat. Det bedste er at tilkoble haveslangen – tjek at den virker!

Er du bortrejst - fx på ferie, så aftal med nabo eller familie, at de frakobler dine elektriske apparater.

Hvis der er skader efter lyn- og tordenvejr

 • Har der været/er der strømsvigt, så tjek din fryser. Flyt eventuelt varer over til venner og bekendte, der har strøm og plads i fryseren. De fleste frysere kan godt klare et kortvarigt strømsvigt, uden det går ud over indholdet.
 • Har du fået skader, du ikke selv kan klare? Kontakt hurtigst muligt den skadeservice partner, der dækker dit område.
 • Kontakt os hurtigst muligt. Hav dit policenummer parat, det er en stor hjælp. Aftal eventuelt besøg af taksator. Skader på huset anmeldes til husforsikringen, mens skader på indbo anmeldes til din indboforsikring. Anmeld skade

Er lynet slået ned et andet sted end i dit hus, og er der alligevel sket skader på dit hus eller indbo - fx fordi der har været overspænding i ledningerne, skal du hos nogle selskaber have en særlig elskadedækning for at få erstattet skaderne.

Lynnedslag kan være farlige og skal tages seriøst

Lynnedslag kan komme i to varianter. Den ene form for lynnedslag er fra sky til sky og den anden form for lynnedslag er fra sky til jord. Slår lynet ned i dit hus, kan det både give store skader på huset og inventaret.

"Hvis huset ikke er forsynet med lynbeskyttelsesanlæg, så kan der komme ganske betydelige skader. Det kan være elledninger, der hopper ud af væggen. Det kan være også være, at der kommer noget brand", forklarer Joachim Holbøll, der er professor på DTU.

Det kan godt betale sig at forebygge skader, som kan komme af lynnedslag. Det gælder også selvom sandsynligheden for at lynet slår ned i dit hus, er lille. Lyn er farligt, så det skal altid tages seriøst, fortæller Joachim Holbøll. 

Lynnedslag kan koste dig dyrt

Slår lynet ned tæt på dit hus, kan det koste dig en del af dit elektroniske isenkram, men det er en af de ting, som du faktisk kan sikre dig imod. Sætter du en overspringsbeskyttelse ind i huset, kan du forebygge mange skader på dit elektroniske udstyr i huset. Ifølge Joachim Holbøll er dette slet ikke en tosset ide, da mange af vores apparater er elektroniske og ikke bliver mindre elektroniske i fremtiden.