Definition af skybrud

Det regner en del i Danmark. En hel del. I følge tal DMI falder der i gennemsnit 765 mm regn om året. Det går mest ud over Midtjylland, hvor det regner mest og mindst går det ud over solskinsøen Bornholm. I følge DMI regner det op mod 179 af årets 365 dage, hvilket næsten kan betegnes som regn hver anden dag i Danmark. Så den er vist god nok - det regner en hel del i Danmark.

Vi definerer nedbør som regn, når der falder mere en 1mm på en dag. Og når det regner rigtigt meget på kort tid, definerer vi det som skybrud. Et skybrud kommer fra en lokal regnbyge, der tager til i intensitet.

‘I Danmark definerer vi et skybrud som et fænomen, hvor vi oplever mere end 15 millimeter regn på maksimalt 30 minutter.’

15 mm regn på mindre end 30 minutter er meget, og selv om skybrud er dragende fænomen, så kan det blive problematisk for både dig og dit hjem. Men med de nuværende klimaforandringer er der stor sandsynlighed for, at vi kommer til at opleve flere skybrud i fremtiden.

Skybrud i Danmark

Klimaforandringer betyder sandsynligvis flere skybrud i fremtiden, men hvor ofte skal vi forvente skybrud?. Der findes ikke præcise tal, fordi antallet af skybrud varierer år for år. 

Men ifølge informationer fra DMI oplever vi lokalt i Danmark skybrud hvert år, der er dog stor variation i, hvor mange skybrud vi oplever. DMI har lavet statistik på, hvor ofte vi ser skybrud i Danmark.

  • Vi oplever i gennemsnit lokale skybrud et eller flere steder i Danmark 22 dage om året.
  • Der blev registreret flest skybrud i 2014. Her oplevede vi hele 33.
  • Der er skybrud hvert år - også selv om vi udelukkende ser på de kraftigste skybrud på mere end 30 mm.

Kilde: DMI