Guide: 5 tips til at undgå fugt i kælderen

Mange sikrer først kælderen mod fugt, når vandskaden er sket – eksempelvis som følge af et skybrud eller en stormflod. Der er dog ingen grund til ikke at forebygge mod fugt allerede nu.

Sørg for god ventilation

Det er afgørende, at fugt kan komme ud af kælderen, så frisk luft kan komme ind. Udover at åbne vinduerne fra tid til anden, kan du investere i ventilationsriste i væggene eller vinduer med ventilation.

Hold kælderen varm

Fugt elsker kulde! Hvis din kælder er kold, vil den nemmere blive våd og dermed fugtig. Sæt varme på i de kolde måneder, så kælderen forbliver tør.

Køb en fugtfjerner

Din fugtfjerner kan modvirke skimmelsvamp, mug og andre fugtskader i kælderen. En fugtfjerner kan typisk købes for under 100 kr. i dit lokale byggemarked.

Led vandet væk fra kælderen

Vandpytter tæt på husmuren medfører fugt i kælder og sokkel. Fliser skal hæves, så de hælder væk fra mur og kælderskakt. Dermed ledes regnvandet væk fra huset.

Tør ikke tøj i kælderen

Mange tørrer tøj i kælderen, fordi det er praktisk. Men fugten fra vasketøjet bliver siddende i kælderen, hvilket kan give problemer. Find et andet sted i huset, hvor dit tøj kan tørre eller endnu bedre: Tør det udenfor.

Investér i et omfangsdræn eller en faskine

Et omfangsdræn eller en faskine nedgraves i jorden omkring huset. De leder store mængder regnvand væk fra huset, så du undgår vandskader ved skybrud og efterfølgende fugt i kælderen. 

Hvis du har fulgt disse råd, og der stadig er fugt i din kælder, bør du kontakte en fagperson.

Derudover bør du indrette din kælder, så den er sikret mod skybrud. Læs hvordan i vores guide Sådan indretter du dit kælderrum.