Ansvarsforsikring bil

Er du også i tvivl om, hvad den lovpligtige ansvarsforsikring til bil er, og hvordan den helt præcist dækker? Hos Codan giver vi dig på denne side svar på spørgsmål omkring ansvarsforsikring til bil, så du kan få et overblik og blive klogere på reglerne, og hvad du ellers skal være opmærksom på, når det gælder ansvarsforsikring.

Hvad er en ansvarsforsikring?

I Danmark skal du have en ansvarsforsikring til din bil, uanset hvilken type bil der er tale om. En ansvarsforsikring dækker kort sagt dit ansvar. Det betyder, at skader på personer og deres ting under din kørsel og dit ansvar, vil blive dækket, hvis der kræves erstatning.  

Udover ansvarsforsikring til bil, har vi ansvarsforsikring til båd, motorcykel, hund og indbo. Ansvarsforsikringen er en del af vores grunddækning, og det betyder, at den altid er inkluderet. Det gælder altså både for vores bådforsikring, motorcykelforsikring, hundeforsikring og indboforsikring.

Hvad dækker en ansvarsforsikring?

Ansvarsforsikringen til din bil dækker selvfølgelig hele året rundt. Den dækker personer, som har været har været involveret i et uheld med din bil, hvor du har været fører af bilen. For at give dig et overblik over det, som vores ansvarsforsikring dækker, har vi samlet de gældende betingelser nedenfor.   

Ansvarsforsikringen dækker:

  • skader på personer og deres ejendele, når din bil bliver brugt som køretøj
  • personskader på dig selv, når du ikke er fører
  • udgifter til erstatningssager, som skal aftales med os på forhånd.

Er det lovpligtigt at have ansvarsforsikring?

Det korte svar er ja. Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin bil i Danmark. Derfor vil du modtage bøder, hvis du ikke har en ansvarsforsikring til din bil. D. 1. januar 2019 trådte en ny lov i kraft, som pålægger ejeren af bilen dagsbøder, såfremt der ikke er tegnet en ansvarsforsikring. Bøden er på 250 kr. om dagen, hvilket hurtigt kan løbe op. Du bør særligt være opmærksom på dette, hvis du sælger din bil, da du står som ejer af bilen, indtil den nye ejer omregistrerer den. Det er derfor både vigtigt og nødvendigt at tegne en ansvarsforsikring. 

Gælder ansvarsforsikringen i udlandet?

Din ansvarsforsikring dækker også i store dele af udlandet. Du er dækket i alle EU-lande på samme måde som i Danmark. Udover at være dækket i EU, er du også dækket i en række andre lande uden for EU. Det gælder i lande som Norge, Island, Schweiz, Andorra, Serbien, Albanien, Aserbajdsjan, Bosnien-Hercegovina, Hviderusland, Iran, Israel, Nordmakedonien, Marokko, Moldavien, Montenegro, Rusland, Tunesien, Tyrkiet og Ukraine. Du kan altså trygt tage på bilferie i disse lande, da du er godt dækket ind, hvis du kommer ud for et færdselsuheld.