Regler og info om nummerplader

Dét skal du vide om nummerplader til din bil.

Er du i tvivl om reglerne for nummerplader, herunder hvad din bil må trække og hvordan det forholder sig med en ekstra nummerplade til cykelholder? Hos Codan giver vi dig et overblik og gør dig opmærksom på det, du skal huske, når du skal have en ny nummerplade eller bestille en ekstra nummerplade.

Hvid, rød og sort nummerplade

I Danmark er det ikke tilladt at køre uden nummerplade, og du kan derfor få en bøde, hvis du kører rundt uden nummerplader. Der findes syv forskellige farver nummerplader i Danmark, og farven på din nummerpladen viser en del. Vi har samlet en liste over betydningen af farverne til private biler, så du kan få et overblik.

  • Den hvide nummerplade er til private køretøjer og den mest almindelige nummerplade i Danmark, da langt de fleste køretøjer har den hvide nummerplade.
  • Den sorte nummerplade er til historiske køretøjer fra før 1976. Har du et køretøj fra før 1976, kan du altså få en sort nummerplade til din bil.
  • Man kalder det den røde nummerplade, fordi tegnene på nummerpladen er røde. Selve nummerpladen er dog hvid og bruges til cykelanhængere. Den røde nummerplade kaldes også den 3. nummerplade.

Ligesom det er lovpligtigt at have nummerplader på din bil, er det også lovpligtigt at have en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikring er altid inkluderet i vores bilforsikring.
Læs mere og beregn prisen på din bilforsikring her.

Skal du bestille ny nummerplade?

Har du mistet dine nummerplader eller købt en bil uden nummerplader, så skal du skaffe nye nummerplader hos et af Motorregistrets ekspeditioner eller hos en nummerpladeoperatør. Det kan både være en synshal eller forhandler. Har du fået stjålet dine nummerplader, skal du melde det til politiet og hos Motorregistret. Du skal også huske at skaffe nye nummerplader, inden du bevæger dig ud på vejene igen.  

Du har mulighed for at lave en personlig nummerplade, hvis du ønsker det. Der er dog en række betingelser, som skal indgå. Nummerpladen skal være have 7-14 danske tal eller bogstaver, og kombinationen skal være unik. Prisen for en personlig nummerplade er en del højere end for de almindelige nummerplader, og retten til dine nummerplader gælder i 8 år. Herefter skal du igen betale for retten til dine personlige nummerplader. 
Læs mere om tyveri af nummerplader her.

Regler for nummerplade til cykelholder 

Skal du have en cykel bag på din bil, har du brug for en 3. nummerplade. Den 3. nummerplade placerer du på cykelholderen, når du skal køre rundt med en cykel. Din nummerplade må ikke være dækket til, og det er vigtigt, at man kan se hele nummerpladen. Det er nemlig ikke lovligt at køre rundt med en nummerplade, der er delvist dækket til. Du kan bestille en 3. nummerplade hos Motorregistret, og prisen for nummerpladen er ca. 110 kr.