Vanvidskørsel

-dét bør du vide om din forsikring

Det kan have store konsekvenser at køre vanvidskørsel. Risikoen for at få konfiskeret bilen er blevet større, og det gælder også, hvis du udlåner bilen til en vanvidsbilist. Det kan derfor blive dyrt, selvom du har en bilforsikring. Få overblikket over konsekvenserne ved vanvivdsbilisme, og hvordan forsikringen dækker.

Hvad er en vanvidsbilist?

Der er to definitioner af vanvidsbilisme, og de adskiller sig markant. Den første definition på en vanvidsbilist er en, der rammer en eller flere personer, hvor der er nærliggende fare for liv eller førlighed, skade på en eller flere personer eller uagtsom manddrab under skærpede omstændigheder.  

Den anden definition på en vanvidsbilist, er en person, der ikke rammer andre, men kører særlig hensynsløst med en fart på 100 km/t og samtidig over 100% af det tilladte eller med en fart på over 200 km/t. Man betegnes også som en vanvidsbilist, hvis man kører med en promille på over 2,0.

Vanvidskørsel bliver straffet hårdere

De fleste ved, at vanvidskørsel er meget alvorligt, da det kan sætte føreren af bilen og andre personer i stor fare. Et enigt Folketing vedtog derfor stramninger af loven for vanvidskørsel i 2021. Den nye lov for vanvidskørsel betyder, at vanvidsbilister bliver straffet hårdere nu, og det gælder særligt de groveste former for vanvidskørsel.

     

Konfiskation af bil

De nye regler for vanvidskørsel gør, at du i højere grad risikerer at få konfiskeret din bil ved vanvidskørsel. Det gælder også, hvis du låner din bil ud til andre, der kører vanvidskørsel. Vores bilforsikring følger med bilen. Det betyder, at din bil er forsikret, selvom du låner den ud til andre, men du skal være opmærksom på, at der er andre regler ved vanvidskørsel.

En leaset bil kan ligeledes blive konfiskeret af politiet. Bliver din bil konfiskeret efter vanvidskørsel, kan den blive solgt på auktion. Du har ikke mulighed for at få din bil igen på et senere tidspunkt. Udover at sætte dit eget og andre livs i fare, kan det altså have store økonomiske konsekvenser at køre vanvidskørsel eller låne sin bil ud til andre, der gør det.

Husk i øvrigt, at hvis du låner din bil ud til personer under 26 år, kan der gælde dobbelt selvrisiko i tilfælde af skader eller uheld. Find mere info om udlån af bil til børn her.

Har du fået fået skader på din bil, skal du meddele det til dit forsikringsselskab så hurtigt som muligt. Hos Codan kan du anmelde dine skader døgnet rundt her.