Regler for vinterdæk

Hvordan er reglerne for vinterdæk? Og er det lovpligtigt at have vinterdæk på bilen om vinteren? Vi giver dig svarene her på siden og skaber et overblik, så du kan blive klogere på det, som du skal vide om vinterdæk, inden du skal i gang med hjulskift på din bil før vintervejret for alvor rammer.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Mange er i tvivl om, hvornår de skal skifte til vinterdæk. En god huskeregel er, at man bør skifte til vinterdæk omkring efterårsferien. På den måde er du dækket godt ind, når vintervejret begynder at nærme sig, og du sikrer samtidig dig selv og dine medtrafikanter på vejene.

Vinterdæk er med til at skabe mere tryghed i trafikken, når temperaturen falder og vejene begynder at være glatte. En god bilforsikring, der er skræddersyet efter dine behov, skaber ligeledes mere tryghed, når vintervejret nærmer sig.
Læs mere om vores bilforsikring her

Er vinterdæk lovpligtige?

I Danmark er det endnu ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen. Det er det til gengæld i flere af vores nabolande i Europa. Det kan dog være en stor fordel, hvis du skifter til vinterdæk, når temperaturen er under 7 grader. Det gælder også, hvis du kører om natten eller om aftenen, hvor temperaturen kommer ned under de 7 grader. Har du planer om at køre en tur til udlandet i vinterhalvåret, bør du undersøge, hvilke regler der er til vinterdæk i det land, som du besøger. Det er nemlig lovpligtigt at have vinterdæk på i flere af vores nabolande.   

Må man køre med vinterdæk om sommeren?

Der er ingen regler for, hvornår du må køre med vinterdæk, men du bør ikke have vinterdæk på om sommeren, og det er der flere grunde til. Vinterdæk fungerer bedst om vinteren, da de er lavet til lave temperaturer og vejrforhold som sne og is. De er uegnet til varmere vejr, da vinterdækkenes bløde tråde hurtigere bliver slidt op på varm asfalt. Det kan betyde, at dine vinterdæk ikke holder lige så længe, som de ellers kunne.

Bruger du vinterdæk om sommeren, vil du automatisk komme til at bruge mere brændstof, hvilket hverken er godt for din pengepung eller miljøet. Ønsker du dæk, der holder hele året rundt, bør du i stedet vælge helårsdæk. Helårsdæk egner sig dog ikke til alle biler.
Du kan læse mere om, hvorfor du bør skifte til sommerdæk, når vejret bliver varmere, her.

Vær opmærksom på dækmønster på vinterdæk

Vinterdæk er lavet af specielt gummimateriale, og dækkene har et helt særligt dækmønster. Det er med til at give et godt vejgreb, når vejret viser sig fra sin vinterlige side. Har du vinterdæk liggende fra sidste år, skal du huske at tjekke dækkenes slidbane. Dækmønsteret dybde kan nemlig have stor betydning for, hvor godt vejgreb du har og dermed også din og andres sikkerhed i trafikken. Er dækmønstret slidt ned, får du dårligere vejgreb i vintervejret.      

Husk at tjekke dæktryk på vinterdæk

Når du har fået sat vinterdæk på din bil, skal du huske at tjekke dæktrykket regelmæssigt henover vinteren. Det må hverken være for højt eller for lavt. Dæktrykket har ligesom dækkenes dækmønster meget at sige i forhold til vejgreb. I 2014 er det blevet lovpligtigt for nye biler registreret i EU at have en dæktryksalarm installeret på hjulene. Det skal du også have på dine vinterdæk, såfremt du har en bil, der er registreret i EU efter d. 1. november 2014. På den måde får du besked, hvis dæktrykket falder mere end 20%.