Sådan vælger du et sikkert password

En guide til dig

Dit password er på mange måder det eneste, der står imellem hackerne og dit personlige bibliotek. Passwordet er nøglen til dit digitale pengeskab – et pengeskab, som ikke blot indeholder finanser, men også dine personlig data, arbejdsdokumenter, billeder fra familieferien, osv.

Hackere har flere metoder til at få fingrene i dine og familiens passwords. En af de mest udbredte er phishing, hvor hackeren lokker dig ind på en side, som fx ligner Facebooks eller Gmails login-sider på en prik. Indtaster du dit password her, har hackeren fået fat i det.

Der er også keyloggers, som er en virus, der registrerer alt, du taster på din computers tastatur, inklusiv passwords, og sender det til hackeren.

6 gode råd

Metoderne er mange, og derfor er det utrolig vigtigt at vælge sikre passwords. Her er seks gode råd til, hvordan du bedst gør det:

1. Lav komplicerede passwords - Lav passwords, som er mindst 10 tegn lange, inkludér både tal, specialtegn og store og små bogstaver, og hold dig væk fra oplagte ord fra ordbogen.

2. Brug forskellige passwords - Brug aldrig det samme password til forskellige konti.

3. Brug en password-manager til at huske dine passwords - De fleste har mange forskellige konti, så råd nr. 2 kan være svært at praktisere uden at glemme sine passwords. En password-manager er et program, som hjælper dig med at holde styr på dine passwords. Der findes flere gratis password-managers. Se eksempelvis denne.

4. Brug godkendelse med to faktor til at logge ind - Brug to forskellige faktorer til at logge ind. Således kommer hackeren ingen vegne ved kun at kende dit password. Mange sider tilbyder fx at sende dig en unik kode på sms, hver gang du logger ind, som du skal bruge sammen med dit almindelige password.

5. Benyt dig af en password generator - Har du svært ved at finde på et sikkert password, kan du benytte en online password-generator, som laver et sikkert password til dig. Brug fx denne pasword-generator.

6. Brug en sangtitel - Mange bruger navne på familiemedlemmer og lignende, som er nemme at huske. Desværre er denne type passwords også nemme at gætte for hackere. Et nemt trick er i stedet at bruge en sangtitel.