DNA-mærkning

Få dit stjålne værktøj tilbage med DNA-mærkning

Et par strøg med en vatpind, kan spare dig og din virksomhed for både penge og besvær. DNA-mærkede værdier har nemlig større chance for at vende retur, hvis de bliver stjålet.

Boremaskiner, rundsave og sågar skruetrækkere. Intet er helligt, når værktøjstyven slår til. Og når vi andre går til ro, går værktøjstyvene på arbejde. Derfor står mange håndværkere landet over hver morgen op til tomme arbejdsbiler i indkørslen. I de fleste tilfælde ser de aldrig deres værktøj igen. Men det hænder, at det pludselig dukker op– især hvis det er DNA-mærket.

Et lykketræf
Det erfarede tømrermester Bjarne Nielsen, der driver tømrervirksomheden BN Byggeservice. En morgen i starten af november i år kom hans svend ud til en smadret rude i arbejdsbilen. Glasskårene var det eneste, værktøjstyvene havde efterladt sig. Alt fra skruetrækkere til boremaskiner var nemlig væk.

Indbruddet skete kun et års tid efter Bjarne Nielsen første gang havde haft ubudne gæster i sin bil. Værktøjet efter det indbrud har han ikke set skyggen af siden.

Anderledes forholdt det sig denne gang. Et par uger efter fik han nemlig en opringning fra politiet.

”Det var et lykketræf. En hundelufter havde fundet et parti værktøj, der stod gemt i et buskads i Greve – og noget af det havde mit firmas DNA-mærkning på”.

Efter tyveriet i 2016, DNA-mærkede Bjarne Nielsen en stor del af sit nye værktøj med DNA-væske fra SelectaDNA. Og da politiet fik undersøgt tyvekosterne fra buskadset, var Bjarne Nielsens lykke gjort.

”Vi har fået en god del af værktøjet igen. Ud af det, der var DNA-mærket, vil jeg skyde på, at vi har fået lidt over 50 % tilbage.”

Et stort problem
Bjarne Nielsen er desværre ikke den eneste, der ikke kan have sit værktøj i fred.

Antallet af tyverier fra varevogne og lastbiler er nemlig stigende. Alene i Midt- og Vestsjællands politikredse er antallet af indbrud i erhvervsbiler steget med 260 % på ét år.

Sidste år fandt Fyns Politi to store containere fyldt med stjålet værktøj på en landejendom. Men ofte må politiet lade tyvene gå, fordi de ikke kan bevise, at det værktøj, de fanger tyvene med, rent faktisk er stjålet.

Derfor anbefaler politiet, at virksomheder – og håndværkere, der opbevarer deres værktøj i biler især – at de mærker deres værdier. Ellers er det praktisk talt umuligt at spore sig frem til ejermanden, hvis værktøjet efterfølgende dukker op.

På sigt kan mærkningen måske endda bidrage til, at antallet af tyverier falder.

Bjarne Nielsen er ikke i tvivl om, hvorvidt DNA-mærkning virker.

”Vi mærker alt nyt el-værktøj, vi køber. Og jeg anbefaler det til andre håndværkere, jeg møder. Det er helt sikkert.”

Politiet anbefaler desuden, at du sørger for, at tyvene ikke kan åbne varerummet fra bilens kabine, og at du ikke parkerer varevognen et øde sted.

Mærk dit værktøj med rabat
DNA-mærkning er en usynlig væske, du smører på dine værdier med en vatpind. Med specielt udstyr kan politiet efterfølgende aflæse væskens unikke kode og slå ejermanden op i et register.

Hvis du vil mærke din virksomheds værdier, kan du lige nu få 25 % rabat på SelectaDNA’s mærkningssæt, hvis du er kunde i Codan.