Tal med dit barn

Tal med dit barn om chat i apps og spil

Børn færdes i stadig stigende grad alene på nettet, og de er så gode til det, at forældrene ofte kan have svært ved at følge med. Minecraft, Musical.ly og MovieStarPlanet er blot nogle af de mange populære spil og apps, hvor børn kan lege i en spændende fantasiverden og dele den med vennerne. Og mange forældre byder barnets kreative udfoldelser velkommen. Det er dog ikke alle, der er opmærksomme på, at spillene har en indbygget chatfunktion, der gør det muligt for fremmede at komme i kontakt med deres barn.

Og risikoen er reel: En undersøgelse, Codan har fået gennemført af Epinion viser, at hver femte forælder har oplevet, at fremmede har fået kontakt til deres børn, at børnene har delt private oplysninger, eller at deres barns adfærd på nettet har gjort deres egne eller familiens elektroniske apparater sårbare for hacking eller misbrug.

Tal med dit barn

Børns færden på nettet er anledning til bekymring hos mange forældre, og for mange er den nemme løsning kontrol og forbud. Den bedste løsningen er dog sjældent at begrænse børnenes muligheder online, men i stedet at give dem værktøjer til tryg og sikker online-adfærd. Din vigtigste opgave som forælder er at sætte dit barn i stand til at handle fornuftigt på egen hånd. Her er et par gode råd til, hvordan du bedst taler med dit barn om online-sikkerhed:

Du er guide – ikke teknisk ekspert

En vigtig pointe, når du taler med dine børn om online-sikkerhed, er, at du ikke behøver at være teknisk ekspert. Når dit barn færdes på nettet, er det med samme mentalitet som i det virkelige liv. Derfor er din opgave mere at være guide og rollemodel for god og sikker opførsel. I den fysiske verden lærer du barnet at stoppe for rødt og behandle folk, som du selv vil behandles. I den virtuelle verden skal barnet lære at tænke, før de klikker, og at kommunikere respektfuldt.

Tre gode råd til sikkert online-liv

Nettet er en myretue af aktivitet, og dit barn kan ende i mange situationer, der kræver, at det handler fornuftigt. Det vil kun forvirre barnet at gennemgå alle situationer, så læg i stedet vægt på tre tommelfingerregler, der kan hjælpe barnet til at handle sikkert på nettet.

  1. Du kan aldrig være sikker på, hvem en fremmed på nettet i virkeligheden er.
  2. Du må aldrig dele private oplysninger med andre. Det kan være koder, telefonnumre og billeder.
  3. Du må ikke klikke på filer eller links, du ikke kender.

Populære spil

  • I Minecraft samler barnet ressourcer fx sten, sand og træ og bygger sin verden af huse og bygninger for at overleve mod de monstre, der kommer frem efter solnedgang.
  • Musical.ly er en video-app, hvor barnet mimer til musik for så at tilføje filtre og effekter, inden videoen deles med vennerne.
  • MovieStarPlanet er et spil, hvor barnet med sin karakter kan indrette sit hjem, klæde sig på og lave små film med skuespillere, musik og historie.

Tjek vores andre gode råd til sikkerhed på nettet

Vi har samlet en række guides, der kan hjælpe dig til et mere sikkert liv online.

Se dem her