Tal med dit barn om online sikkerhed
Danske forældre er opmærksomme på, at det er vigtigt at tale med deres børn om onlinesikkerhed. Det viser en undersøgelse, som Codan har fået foretaget af Epinion. Kun syv procent har ikke talt med deres børn om forskellige aspekter af færdsel på nettet.
Hos Børns Vilkår oplever de på trods af den store opmærksomhed, at mange forældre er famlende i forhold til, hvordan og hvor meget de kan og skal blande sig i deres børn onlineliv.
Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår forklarer: ”Mange forældre holder sig tilbage, fordi de oplever, at børnenes tekniske kompetencer er bedre end deres egne, og at de ofte ikke forstår de spil, apps og sociale medier, børnene bruger. Men man skal passe på med som forælder at forveksle børnenes tekniske kompetencer med evnen til at kunne håndtere svære sociale situationer eller at kunne overskue konsekvenserne af sine egne handlinger. Der skal forældrene stadig hjælpe til – ligesom ude i den virkelige verden.”
Men hvordan blander man sig i sine børns onlineliv på den rigtige måde?
Inviter dig selv indenfor, og vær nysgerrig
For Børns Vilkår er det vigtigt, at man som forælder forstår, at livet online er en integreret del af de større børns hverdag. Derfor må man invitere sig selv fordomsfrit ind i deres liv og stille nysgerrige spørgsmål.
”Vi skal som forældre sikre os, at de får tillid til, at vi godt kan hjælpe dem – også selvom de er blevet store. De skal turde komme til os, og vi skal lytte til dem. Vi tror på, at det handler om fordomsfri dialog. Simpelthen at interessere sig for deres liv på nettet. Vi skal som forældre lære at sætte os på hænderne og lytte i stedet for at sætte grænser og skælde ud. Undersøgelser viser, at børnene faktisk gerne vil have hjælp, selvom de måske ikke efterspørger den direkte,” forklarer Sanne Lind.
Som forælder kan man for eksempel spørge interesseret ind til, hvem børnene snakker med på nettet, og hvad de snakker om. Man kan også stille spørgsmål som for eksempel: ”Hvad tænker du, inden du sender billeder af sted?” Og så skal man ifølge Børns Vilkår ikke være bange for at spørge børnene, om der er noget, de gerne vil have hjælp til, eller noget, de synes er svært at håndtere.
Filtre kan ikke stå alene
Ud over at stille de nysgerrige spørgsmål har forældrene også en vigtig rolle i forhold til at hjælpe børnene med at blokere og anmelde mv., hvis der opstår situationer, der kalder på det. Til gengæld skal man ifølge Sanne Lind passe på med blindt at benytte de mange muligheder for filtre og forældrekontrol, som mange apps og spil indeholder:
”Filtrene kan være fine til for eksempel at mindske sandsynligheden for, at de mindre børn kommer til at se skræmmende ting på Youtube eller Google, men for de større børn er det langt bedre at være tæt på deres onlineliv end at sætte filtre op, der blot risikerer at blive en falsk tryghed og en undskyldning for ikke rigtigt at involvere sig,” slutter Sanne Lind.
- Lad være med at tro, at du skal være teknisk ekspert for at kunne guide dit barn om sikker adfærd på nettet
- Spørg nysgerrigt ind og vær på nettet sammen med barnet
- Spørg til, hvad barnet selv tænker om eksempelvis at dele billeder eller chatte med andre
- Spørg åbent til, hvad barnet gerne vil have hjælp til