Tal med dit barn om online sikkerhed

Danske forældre er opmærksomme på, at det er vigtigt at tale med deres børn om onlinesikkerhed. Det viser en undersøgelse, som Codan har fået foretaget af Epinion. Kun syv procent har ikke talt med deres børn om forskellige aspekter af færdsel på nettet.

Hos Børns Vilkår oplever de på trods af den store opmærksomhed, at mange forældre er famlende i forhold til, hvordan og hvor meget de kan og skal blande sig i deres børn onlineliv.

Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår forklarer: ”Mange forældre holder sig tilbage, fordi de oplever, at børnenes tekniske kompetencer er bedre end deres egne, og at de ofte ikke forstår de spil, apps og sociale medier, børnene bruger. Men man skal passe på med som forælder at forveksle børnenes tekniske kompetencer med evnen til at kunne håndtere svære sociale situationer eller at kunne overskue konsekvenserne af sine egne handlinger. Der skal forældrene stadig hjælpe til – ligesom ude i den virkelige verden.”

Men hvordan blander man sig i sine børns onlineliv på den rigtige måde?

Inviter dig selv indenfor, og vær nysgerrig

For Børns Vilkår er det vigtigt, at man som forælder forstår, at livet online er en integreret del af de større børns hverdag. Derfor må man invitere sig selv fordomsfrit ind i deres liv og stille nysgerrige spørgsmål.

”Vi skal som forældre sikre os, at de får tillid til, at vi godt kan hjælpe dem – også selvom de er blevet store. De skal turde komme til os, og vi skal lytte til dem. Vi tror på, at det handler om fordomsfri dialog. Simpelthen at interessere sig for deres liv på nettet. Vi skal som forældre lære at sætte os på hænderne og lytte i stedet for at sætte grænser og skælde ud. Undersøgelser viser, at børnene faktisk gerne vil have hjælp, selvom de måske ikke efterspørger den direkte,” forklarer Sanne Lind.

Som forælder kan man for eksempel spørge interesseret ind til, hvem børnene snakker med på nettet, og hvad de snakker om. Man kan også stille spørgsmål som for eksempel: ”Hvad tænker du, inden du sender billeder af sted?” Og så skal man ifølge Børns Vilkår ikke være bange for at spørge børnene, om der er noget, de gerne vil have hjælp til, eller noget, de synes er svært at håndtere.

Filtre kan ikke stå alene

Ud over at stille de nysgerrige spørgsmål har forældrene også en vigtig rolle i forhold til at hjælpe børnene med at blokere og anmelde mv., hvis der opstår situationer, der kalder på det. Til gengæld skal man ifølge Sanne Lind passe på med blindt at benytte de mange muligheder for filtre og forældrekontrol, som mange apps og spil indeholder:

”Filtrene kan være fine til for eksempel at mindske sandsynligheden for, at de mindre børn kommer til at se skræmmende ting på Youtube eller Google, men for de større børn er det langt bedre at være tæt på deres onlineliv end at sætte filtre op, der blot risikerer at blive en falsk tryghed og en undskyldning for ikke rigtigt at involvere sig,” slutter Sanne Lind.

  • Lad være med at tro, at du skal være teknisk ekspert for at kunne guide dit barn om sikker adfærd på nettet
  • Spørg nysgerrigt ind og vær på nettet sammen med barnet
  • Spørg til, hvad barnet selv tænker om eksempelvis at dele billeder eller chatte med andre
  • Spørg åbent til, hvad barnet gerne vil have hjælp til
Ring og hør mere

Har du lyst til at høre mere om, hvordan du kan forbedre familiens online sikkerhed, så få en snak med en af vores rådgivere.

Ring på 33 55 55 55

Hold dig opdateret
Tilmelder du dig vores nyhedsbrev, får du gode råd til, hvordan du forebygger skader samt gode, relevante tilbud på forsikringer og services.
Tilmeld nyhedsbrev
Guide: Ferie med mobilen
De færreste kan undvære deres smartphone på ferien. Se, hvad du skal være opmærksom på, når mobilen er med på rejsen.
Læs mere
Guide: Sikker ferie online
Skal smartphonen eller computeren med på ferie? Se vores guide til online sikkerhed, når du er på ferie.
Læs mere
Sikkert password
Dit password er nøglen til din online sikkerhed. Få seks gode råd til, hvordan du bedst vælger et sikkert password – og ikke mindst passer på det.
Læs mere
Undgå uventede regninger
I mange mobilspil kan børn nemt tilkøbe ekstra features. Det kan blive dyrt. Se, hvordan du undgår at få en uventet regning.
Læs mere
Hvis skaden sker
Hvad kan du selv gøre for at undgå at du og dine børn bliver udsat for misbrug? Og hvordan kommer I videre med hverdagen, hvis skaden alligevel sker?
Læs mere
Sikker på sociale medier
Børn og teenagere vokser op med sociale medier, men lærer de, hvordan man sikrer sig? Tag snakken med dine børn – få gode råd her.
Læs mere
Se flere artikler
Kend begreberne
Det kan være svært at få overblik over, hvilke farer der lurer. Vi har derfor samlet en oversigt over de vigtigste begreber.
Læs mere
Tal med dit barn
Mange forældre holder sig tilbage, fordi børnenes ved mere om det tekniske end dem selv. Men børn kan ikke gennemskue konsekvenser. Derfor skal du blande dig.
Læs mere
Phishing mails
Et af hackernes mest udbredte våben er at narre dig til at udlevere personlige oplysninger – de såkaldte phishing mails. Få fem råd til, hvordan du undgår dem.
Læs mere
Identitetstyveri
Identitetstyverier er ikke alene grænseoverskridende, det kan også ramme dig hårdt økonomisk. Få fire gode råd til, hvordan du sikrer dig.
Læs mere
Falske sites
Nettet er fyldt med falske shopping sites, der franarrer folk penge eller sælger ulovlige kopivarer. Hvordan undgår du at miste penge på falske webshops?
Læs mere
Dæk jeres webkameraer til
Hackere kan nemt få adgang til et webkamera og dermed få adgang til børneværelset eller soveværelset. Heldigvis er det ret nemt at undgå.
Læs mere
Sikring af familiens devices
Børn er tidligt online. Hvordan sikrer du familiens telefoner, tablets og computere, så de trygt og sikkert kan færdes online?
Læs mere
Chat i apps
I mange spil på nettet er det muligt at chatte med andre. Og det gør dine børn. Men hvordan kan du sikre dine børns sikkerhed?
Læs mere
Wifisikring
Med en wifi-boks kan du bruge det trådløse netværk til at holde hackere ude af hjemmets computere.
Læs mere

Sikring af dit Wifi

Vejen ind til dine personlige data går ofte gennem et klik på et link i en mail eller via en snyde-hjemmeside. Og når først hackerne er inde, har de fri adgang til dine dokumenter, familiefotos, private mails og meget mere.

Med en wifi-boks kan du mindske risikoen for hacking af hjemmets computere, tablets og mobiltelefoner. Boksen filtrerer links og hjemmesider som husets beboere klikker på og blokerer, hvis nogen af jer kommer til at klikke på noget, som er skadeligt. Det er en nem måde at gøre internettet mere børnevenligt.

Få 20 % rabat på abonnementet

I samarbejde med Affinion og BSafe2 kan du som Codan-kunde få en wifi-boks til kun 569 kr. pr år (normalpris 699 kr. pr år).

Læs mere her

Identitetstyveri
Har du en indboforsikring i Codan, er du også dækket, hvis du bliver udsat for visse typer af identitetstyveri.
Læs mere

Få hjælp, hvis dit cpr-nummer havner i de forkerte hænder

Dit CPR-nr. er guld værd for kriminelle. Får de først adgang til det, kan de optage lån, oprette abonnementer og meget andet i dit navn.

Har du en indboforsikring i Codan, får du hjælp og rådgivning i situationer, hvor du har været udsat for visse typer af identitetstyveri.

Eksempler på identitetstyveri

  • Lån optaget i dit navn fx ved hjælp af et stjålet CPR-nr.
  • Kreditkonto oprettet med fx et stjålent eller forfalsket pas som dokumentation.
  • Abonnementer oprettet i dit navn ved hjælp af CPR-nr.

Læs mere her

Websikring
Med Websikring får du hjælp, hvis du og din familie er blevet udsat for misbrug eller chikane på sociale medier.
Læs mere

Et trygt liv på de sociale medier

De sociale medier spiller en stor rolle i de flestes hverdag, ikke mindst for børn og unge. Desværre betyder det også, at flere og flere oplever, at deres personlige informationer eller billeder bliver misbrugt online.

Med Websikring kan du få hjælp til at beskytte dig selv og dine børn mod uønsket spredning af personlige oplysninger og hjælp til at kontrollere dit barns adfærd på sociale medier.

Hvis skaden er sket, og din digitale identitet er blevet misbrugt, hjælper vi dig med hurtigst muligt at komme hurtigt videre. Du kan få assistance til selv at fjerne uønsket online-materiale, eller vores samarbejdspartnere kan overtage sagen for dig.

Gratis Websikring

Websikring er gratis og uden binding i hele 2018, når du er kunde hos Codan. Det betyder, at vi ikke opkræver noget, når forsikringen automatisk udløber den 31. december 2018. Websikring dækker dig og resten af din husstand. Med Websikring står du stærkere, hvis du eller en i din familie bliver udsat for misbrug eller chikane.

Læs mere her